Adéu al Batxillerat Nocturn

El instituto en el que trabajo, como muchos otros, está impartiendo por última vez clases de bachillerato nocturno. Sin que sirva de precedente, voy a quedarme calladito y cedo la palabra a Josep Anton Clua, jefe de estudios del nocturno:

Adéu al Batxillerat Nocturn

“25 de maig, vuit del vespre: lliurament de qualificacions als estudiants de Batxillerat Nocturn.”

Aquesta simple anotació en el calendari del tercer trimestre de l’institut marca el final d’una època al nostre centre. Aquest serà l’últim lliurament de notes de Batxillerat Nocturn. No hi haurà un proper curs.

Després de més de 25 anys de servei als joves i treballadors de la nostra ciutat i de les ciutats veïnes, el Batxillerat Nocturn a Rubí tanca les seves portes, i l’Institut Duc de Montblanc comença una nova etapa.

En el moment de la clausura vénen a la ment moltes cares i moltes històries personals d’homes i dones, joves i no tan joves, que han passat per les nostres aules a partir d’un quart de sis de la tarda. Darrera de tots  hi havia una història en comú: van deixar d’estudiar. Les raons podien ser variades: necessitat de començar a treballar, crisis d’adolescència, malalties,… tant se val. En el Batxillerat Nocturn van trobar la possibilitat de refer aquell procés formatiu abandonat prematurament. La gran majoria, amb esforç i dedicació, van aconseguir el que s’havien proposat: alguns van millorar a la feina, altres van fer els estudis superiors que anhelaven (advocats, científics,…), algun fins i tot va arribar al doctorat, tots van viure una experiència d’esforç, de tornar a intentar-ho, de recomençar, que els acompanyarà  al llarg de la seva vida.

Al costat d’ aquests estudiants, al llarg dels anys, hi ha hagut sempre un equip de professors que se’ls han estimat, han cregut en ells, en les seves possibilitats, i que els han acompanyat en el camí que  encetaven. Molts noms vénen a la memòria, alguns tristament desapareguts (Roger, Domènec), altres estan a altres centres, però en tots ells una constant: val la pena treballar per què aquests joves del nocturn tirin endavant i aconsegueixin el que es proposen.

Al costat de tots ells, en silenci, però no menys importants, els diversos conserges, administratives, treballadores de neteja,… que han fet possible que dia rere dia i curs rere curs el Batxillerat Nocturn obrís les seves portes.

A tots ells, que formen la gran família del Nocturn, un record agraït. Sense ells, estudiants, professors, personal d’administració i serveis, la història del Batxillerat Nocturn no s’hauria pogut escriure.

Ara, els nostres polítics han decidit tancar el nostre Batxillerat Nocturn, i creuen que ha arribat el moment de potenciar noves vies en la formació d’adults. Esperem que no s’equivoquin, que la fractura digital (entre els que estan a la xarxa i els que no) no impedeixi poder-ho fer a aquells que volen formar-se. No podem oblidar ningú, polítics i treballadors de l’ensenyament, que treballem per millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans, en particular la seva formació, i que estem al servei d’aquells que més dificultats tenen: a aquests els hem de facilitar la formació i les eines per arribar-hi, malgrat que ens surtin més cares a curt termini, acaben sent el més just socialment (al final, això és el que compta).

Per part nostre continuarem treballant i creient que les persones són importants, que tothom, i en especial els fills dels treballadors i treballadores de la nostra ciutat, té dret a la millor formació i educació possibles, i a casa nostra trobaran un espai per fer-ho. Nosaltres, com sempre, posarem el millor de nosaltres mateixos per a aconseguir-ho.

Gràcies a tots els que heu format part de la gran família del Nocturn, sempre tindreu un racó significatiu i important en la petita història del nostre centre.

Josep Anton Clua

Cap d’Estudis Adjunt.

Anuncios

3 Responses to Adéu al Batxillerat Nocturn

 1. Esther says:

  Un alumno de nocturno, vale por 4 de diurno.

 2. blaitheone says:

  Como te oigan mis alumnos de diurno…

 3. Ignacio says:

  Fui alumno de nocturno en Madrid y de los alumnos no diré nada, no sería objetivo.

  Lo que puedo decir es que un profesor de nocturno vale por cuatro de diurno.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: